Det började som en kom-ihåg-lapp

AHLR-hjälpen, som den ser ut idag, har formats av människor, läkare och sköterskor som jobbar inom vården och idén kom från början från två sjuksköterskor och HLR-instruktörer vid Kristianstad sjukhus, Ewa Wigenstorp och Marie-Louise Antonsson. De tyckte att de nya riklinjerna från HLR-rådet var svåra att lära ut och uppfann själva ett pedagogiskt verktyg. Det blev så uppskattat av läkare och sköterskor som gick AHLR-utbildningen hos de två systrarna att det snart strömmade in mail från kliniker i hela Sverige som ville ha AHLR-stickan och arbetsbladet hos sig. Det var inget som Ewa och Marie-Louise hade planerat när de började skriva ut materialet och laminerade stickor för hand. Idag är de väldigt glada att deras idé hjälper till att rädda liv över hela landet.

Marie-Louise Antonsson och Ewa Wigenstorp

Nya riktlinjer krävde ny pedagogik
2006 kom HLR-rådet med nya riktlinjer för AHLR. Ewa Wigenstorp och Marie-Louise Antonsson på HIA i Kristianstad och AHLR-instruktörer åkte på en informationskonferens i två dagar för att lära sig de nya rutinerna som innebar stora förändringar vid behandlingen av hjärtstopp. En av forskarna bakom riktlinjerna, Stig Sten, förklarade på ett tydligt sätt varför man tänkt om och förändrat ordningen, tid för läkemedel och när man ska sätta in defilibratorn, vilken nu fick en helt annan roll i hjärt- och lungräddningen än tidigare.

Instruktörernas kom-ihåg-redskap
Ewa och Marie-Louise var eld och lågor efter utbildningen. Men när de kom hem upptäckte AHLR-instruktörerna att de nya riktlinjerna var mycket svårare att lära ut än de gamla. Och mycket svårare att komma ihåg i praktiken. Deras utmaning var nu att få sina kollegor att förstå och komma ihåg förloppet vid AHLR. Ewa och Marie-Louise diskuterade fram och tillbaka, kontaktade forskaren Stig Sten och fick ta del av hans informationsfilm. Till slut skissade de fram en första version av det som idag är arbetsbladet i AHLR-hjälpen. Inte med tanke på att det skulle ligga på många akutvagnar i hela Sverige som det gör idag, men för att vara ett kom-ihåg-redskap för dem själva när de skulle hålla i utbildningar.

Producerade stickor för hand
Responsen var otrolig. Många tyckte att arbetsbladet gjorde det enklare att följa HLR- rådets nya riktlinjer. En dag var det en läkare som sa "detta är ju jättebra, det vill jag ha i min ficka". Sagt och gjort. Ewa och Marie-Louise tog fram en pedagogisk lathund i fickformat och med hjälp av Informateket på sjukhuset satte de igång att laminera den så kallade AHLR-stickan. De har gjort hundratals stickor för hand.

Spreds över hela Sverige
Läkare och sjuksköterskor som gått AHLR-utbildningen hos Marie-Louise och Ewa tog med sig arbetsbladet och stickan från utbildningen till sina kliniker och avdelningar.  Så spreds AHLR-hjälpen utanför Kristianstad sjukhus. Efter ett tag strömmade mail in från läkare och sjukvårdspersonal som frågade efter AHLR-hjälpen. Det stora genombrottet för sticka och arbetsblad kom efter att Marie-Louise och Ewa presenterat sitt hjälpmedel under Svenska Kardiovaskulära vårmötet i Uppsala 2009. Idag vet vi att många alltid har sin sticka i fickan för att kunna ta upp vid ett hjärtstopp för att alltid veta vad man ska göra, i vilken ordning, hur länge och när utan oklarheter. Många läkare och sköterskor har berättat att de tittar på stickan innan de går på ett pass för att hålla sig uppdaterade.

2016 kom så åter nya riktlinjer och A-HLR-stickan är nu uppdaterad. 

HLR-SHOPEN

A-hlr stickanA-HLR, STICKAN, 10-pack  499:- 
Avsedd för vårdpersonal som redan gått en kurs i A-HLR. Stickan är gjord i hårdplast och tål vatten.
Antal
streck
S-hlr stickan
S-HLR, STICKAN, 10-pack 499:-
Avsedd för vårdpersonal som redan gått en kurs i S-HLR. Stickan är gjord i hårdplast och tål vatten.
Antal
 
streck Akutkort
Akutkort, 10-pack 499:-
En livräddningsguide i plånboksformat med tydliga instruktioner om hur du ska göra om någon sätter i halsen eller drabbas av hjärtstopp.
Kortet är gjort i tunn hållbar plast och tål vatten.
Antal

streckFrakt tillkommer med 49:-
Priser exklusive momsstreck
Din varukorg är tom

B E L F R A G E   M E D I C A L   |   A R K I V G A T A N  4   |   2 2 3  5 9  L U N D   |   0 7 0  2 2 6  2 7  2 0   |   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.C O M